Rätt kläder för att spela tennis

Naturligtvis är det upp till var en och hur tenniskläderna ska sitta, men det finns ändå vissa tips som du kan har nytta av när du ska köpa kläder för att spela tennis. Det finns en uppsjö av olika typer av kläder men det är viktigt att du har kläder som andas och är lätta att röra sig i. Oftast är tenniskläder tillverkade i ljusa färger för att hålla dig sval under spelets gång.

Måtten

Innan du kommer så långt som till att köpa själva kläderna gäller det att du har tagit dina mått på kroppen. Det är för att du ska få den bästa möjliga passformen och göra att du kan röra dig obehindrat. Är du ensam och mäter dig själv, gör det flera gånger och använd dig av medelvärdet av dina mått då det kan vara svårt att få exakta mått. Det är alltid lättare att be någon annan hjälpa dig.

Dessa mått behövs:

  • Bröstomfånget
  • Under bröstkorgen
  • Midjan
  • Höfterna
  • Inre gren- och benlängd
  • Sidlängd
  • Kroppslängd
  • Huvudstorlek

Vissa mått kanske du inte behöver, det beror helt och hållet på vilket klädesplagg du tänkt köpa.

Tenniskläders egenskaper

Det de flesta förknippar med tenniskläder är att det är korta kjolar (för damer) och shorts och med en löst sittande pikétröja som många också kallar för tenniströja. Att kjolen är kort för damerna är för att de ska kunna röra sig snabbt mellan nät och den bakre linjen, samt sidledes, för att kunna träffa bollen och få den över nätet.

Ovandel

Istället för tröja finns det speciella tennislinnen. För damer finns det till och med en inbyggd bh i linnet. Materialet har en extra absorberande egenskap som är mycket effektiv. Du kan också använda dig av en vanlig t-shirt som också är av ett uppsugande material.

Underdel

Det finns tennisshorts som har kjol, allt för att det ska bli så komfortabelt som möjligt. Naturligtvis finns det speciella shorts för män också, där du kan få plats med extra bollar i fickorna, men framför allt gör dig rörlig och flexibel på tennisbanan.

Övriga kläder

Tennis förknippas även med handleds- och pannband, då dessa band suger åt sig svetten under tiden som du spelar tennis. När det kommer till strumpor är de oftast förstärkta på utvalda ställen där de blir utsatta för mycket slitage. Dessutom har tennisstrumpor en anti-slip undersida, detta för att du inte ska få så mycket friktion i dina tennisskor.

Ibland kan det vara bra att bära en keps, antingen för att solen inte ska störa ögonen eller om det regnar, förhindra att regnet stör synen. Materialen i dessa kepsar är lättvikt och går att justera så att passformen blir perfekt.

Slutord

Du får helt enkelt hitta de tenniskläderna som du trivs bäst i som gör att du kan spela tennis obehindrat.