Rätta fotbollskläder och utrustning

De flesta som gillar sport från norr till söder i Sverige, vet säkert att just fotboll är en av de sporterna som är populärast bland de som utövar sport. Det gäller från de allra yngsta, till alla proffs och vi får inte glömma alla de glada amatörerna som spelar fotboll i vårt avlånga land.

Men något som alla har gemensamt är att de behöver ha de perfekta kläderna för att träna och framför allt att spela i. För alla som har spelat eller spelar fotboll gäller det att du som spelare alltid är på språng på planen. Detta gör att du blir både varm och svettig. Då gäller det att ha på dig fotbollskläder som är utvecklade för sporten. Vilket gör att du kommer känna dig skön och sval hela tiden, i alla fall så mycket som möjligt.

Fotbollskläder

Det finns en uppsjö av olika typer av fotbollskläder och dessutom är dessa i olika material. Därför är det inte särskilt lätt att veta vad du ska använda dig av för kläder. Dels behöver du kläder för att ha på dig under träningarna, men också på matcherna. Matchkläderna står naturligtvis klubben för, men du kanske vill ha något under. Det kan vara allt från att ha en långärmad tröja eller till kompressionsplagg. Dessutom ska fotbollskläderna klara av både tuffare tag och oändliga tvättar. För det går nämligen inte att spela fotboll utan att få gräsfläckar och annat på kläderna.

Kompressionskläder

Kompressionskläder gör att du ska förhindra belastningarna på kroppen under träningar och matcher. Speciellt för benmusklerna och vaderna, då är det bra att använda dig av kläder som är designade för att ge kompression. Då får du det stöd, kraft och hållning för benen och överkroppen. Dessa plagg finns i allt från tröjor och linnen, till shorts och långa tights. Dessa kompressionskläder bärs under de sedvanliga kläderna som du använder när du tränar och spelar match.

Fotbollsskor

En av de viktigaste sakerna som du behöver när du spelar fotboll, är ju naturligtvis vad du har på fötterna, nämligen fotbollsskor. Men det är en djungel av fotbollsskor ute i alla dessa butiker som finns både på nätet eller i sportbutikerna. Vilket gör att det kan vara väldigt svårt att välja ett par skor som passar för fotboll.

Men det finns vissa saker som du bör tänka på innan du köper dig ett par fotbollsskor och det är vilket underlag du har tänkt att spela på. Det går nämligen att köpa fotbollsskor av olika varumärken som är anpassade efter:

 • Naturgräs
 • Konstgräs
 • Grus

Därefter finns det skor som är anpassade efter:

 • Hårdheten på underlaget
 • Spelytan
 • Graden av slitage

Det är ju så att ingenting behöver utesluta det andra och det går naturligtvis att använda ett par fotbollskor till alla typer av underlag. Men skornas funktion och livslängd påverkas om du inte anpassar dina skor efter förutsättningarna. Därför är det inte fel att ha de rätta skorna på det rätta underlaget. Du bör inte glömma att en fotbollssko ska vara så tight som möjligt på din fot.

Naturgrässkor

En fotbollssko som är gjord för att spela på naturgräs, har:

 • Material – Skon är gjord av läder och då oftast av känguru, som gör att passformen blir den bästa möjliga. Dessutom har numera fotbollsskorna en blandning av olika typer av läder, dels för att öka känslan på ovansidan och i syntet för att minska vikten. Därför finns det skor som enbart har ett material av syntet.
 • Dobbar – Dobbarna är breddare, längre, hårdare och färre jämför med andra skor. Materialet på dobbarna är av gummi eller plast, men finns även i lättmetall som skruvas fast på skon. Det hänger helt och hållet på hur hård gräsplanen är.
 • Tips! – Du bör tänka på att du kan använda naturgrässkor på konstgräsplan också. Men då bör du tänka på att konstgräs sliter hårt på naturläder. Risken är att du fastnar med dobbarna i konstgräset eftersom de är längre, dessutom ska du aldrig använda skruvdobbar på konstgräs.

Konstgrässkor

En fotbollssko som är gjord för att spela på konstgräs, har:

 • Material – Skon består oftast helt och hållet av syntet.
 • Dobbar – Dobbarna är fler och sitter tätare, dessutom är dessa kortare och tillverkade av gummi. Gummit gör att det blir så bra stabilitet och fäste som möjligt. Dobbarna kan också vara urgröpta, allt för att skorna ska bli så lätta som möjligt.
 • Tips! – Skulle du vilja använda dina konstgrässkor på en gräsplan, bör planen vara torr och välskött. Är gräsplanen för blöt eller mjuk kan det vara så att många av modellerna av konstgrässkor har dobbar som är för korta.

Grusskor

En fotbollssko som är gjord för att spela på grus, har:

 • Material – Är oftast av ett syntet material men har en grövre tå och sula. Men grusskor finns även med detaljer av läder.
 • Dobbar – Dobbarna finns under hela sulan och dessa är korta då dobbarna är anpassade för den stumma ytan som en grusplan har.
 • Tips! – Det går visserligen att använda grusskor på en konstgräsplan, men de nya konstgräsplanerna har oftast ett högt ”gräs”. Då räcker inte grusdobbarna till att få ett bra fäste, speciellt om det regnar.

Handskar

Det kan ju vara så att du står i mål och då gäller det att ha ett par bra handskar som gör att du får fäste på bollen så att du kan fånga den utan att tappa bollen. Men du bör också tänka på vilken typ av underlag som fotbollsplanen har. På en naturgräs- eller konstgräsplan kan du i princip använda vilken typ av handskar som du anser dig känna bekvämast med. När det kommer till grusplan behöver du slitstarka handskar. Det finns fotbollshandskar för alla möjliga tillfällen!